Veel mensen gaan uit van een bewaartermijn van 7 jaar. Daarna alles weggooien is echter niet verstandig. Die 7 jaar geldt vooral voor de dagelijkse administratie, zoals inkoopfacturen, bonnetjes en dergelijke. Voor onroerend goed is de bewaartermijn 10 jaar.

Verder bewaar je ook alle stukken om je eigen rechten aan te kunnen tonen. Polissen van verzekeringen, kapitaalverzekeringen, pensioenpolissen en dergelijke bewaar je zolang je nog aanspraak kunt maken op een uitbetaling. Maar ook voor je belastingaangifte, om aan te tonen dat je bijvoorbeeld recht hebt op een vrijstelling.

Want als jij claimt recht te hebben op een belastingvermindering moet jij aantonen dat dit zo is. Wanneer je premie stort in een lijfrenteproduct, maar er jaren zijn waarin je deze premie niet kunt aftrekken omdat je bijvoorbeeld geen jaarruimte hebt, dan hoeft er wanneer de lijfrente uitkeert over een deel van de uitkering ook geen belasting te worden betaald. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je premie hebt betaald en deze niet hebt afgetrokken. Dus moet je van het betreffende jaar een betalingsbewijs en de aangifte inkomstenbelasting kunnen laten zien.

Dus, straks op 1 januari niet alles uit 2012 weggooien, maar even kijken wat van belang kan zijn. Als je twijfelt, neem dan gerust contact met me op.