Ik kan zó genieten van bloemen, mij maak je echt gelukkig met een mooie, grote bos. Maar hoe zit het met de aftrekbaarheid van bloemen?

Stel je koopt als ondernemer een bos bloemen en zet die in je kantoor/praktijk, als representatieve aankleding. De kosten hiervan zijn aftrekbaar voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting en ook de btw op deze bloemen is aftrekbaar.

Maar wat als je als ondernemer bloemen koopt en cadeau geeft aan een relatie, bijvoorbeeld omdat zijn bedrijf 1 jaar bestaat? Ook deze kosten zijn aftrekbaar voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting, maar dit valt onder representatiekosten en hiervoor geldt een aftrekbeperking. Deze bedraagt voor de inkomstenbelasting 20% en voor de vennootschapsbelasting 26,5% van de kosten.* De btw op dit geschenk is alleen aftrekbaar wanneer de ontvanger de btw ook had kunnen aftrekken als hij de bloemen zelf had gekocht, bijvoorbeeld om in zijn kantoor te zetten**, en de totale geschenken aan deze relatie in een jaar onder de € 227 blijven.

Stel je geeft bloemen cadeau aan een medewerker, in een situatie waarin het gewoon is dat mensen geschenken geven, zoals bij een huwelijk of jubileum. Dit geschenk is geen loon zolang de waarde van de bos bloemen onder de € 25 blijft (inclusief btw). Zijn de bloemen duurder dan is dit wél loon, maar kun je de kosten onder de vrije ruimte brengen. De bloemen zijn dan onbelast of belast met 80% eindheffing bij de werkgever***, maar in elk geval niet belast bij de werknemer. Dat zou ook een beetje wrang zijn: ‘Alsjeblieft, een mooie bos bloemen, maar nu krijg je wel minder nettoloon.’ De btw van deze bloemen is weer aftrekbaar wanneer er in de loop van het jaar in totaal voor niet meer dan € 227 aan ‘verstrekkingen’ wordt gedaan aan deze medewerker. Onder verstrekkingen vallen bijvoorbeeld ook het kerstpakket en de vergoeding van openbaar vervoerbewijzen en dergelijke, maar de auto van de zaak weer niet. Kortom, dit is administratief en rekenkundig over het algemeen een wat ingewikkelder regeling, zeker wanneer een onderneming veel personeelsleden heeft.

Dus tja, houdt de belastingdienst van bloemen? De conclusie lijkt: soms wel en soms niet.

In elk geval houd ik hierdoor nóg meer van bloemen. Dat je als belastingadviseur zelfs over de simpele aanschaf van een bos bloemen nog zinvolle adviezen kunt geven…

* Deze aftrekbeperking is € 4.500 (of in Vpb 0,4% van de loonsom), maar op aanvraag kunnen de hier genoemde percentages worden gehanteerd. Het toepassen van deze percentages is over het algemeen voordeliger, vandaar dat ik ze hier benoem.

** Dus überhaupt btw-ondernemer is.

*** Of 80% eindheffing van toepassing is, is afhankelijk van de totale waarde van de overige kosten die in de vrije ruimte worden gebracht en de hoogte van deze vrije ruimte