Lever je als ondernemer aan andere ondernemers?* Dan moet je een factuur uitreiken die aan de btw-wetgeving voldoet. Is de factuur onjuist opgemaakt, dan heeft jouw afnemer geen recht op aftrek van de door hem betaalde btw** en loop jij kans een boete opgelegd te krijgen. Die boete kan oplopen tot € 5.278, een bedrag dat het toch wel waard maakt om even te checken of alles goed gaat.

Stuur je een factuur naar een postbus of e-mailadres? Dan moet je nog steeds het volledige vestigingsadres van de afnemer vermelden. Alleen de naam van de onderneming en de postbus of het e-mailadres is niet voldoende!

Stuur je met jouw factuur een elektronische factuur mee (UBL)? Ook dan moeten de gegevens in die elektronische factuur aan de wettelijke eisen voldoen. Ook dit gaat wel eens mis.

Heb je een standaardfactuur opgesteld en wil je eens laten checken of deze aan de eisen voldoet? Neem dan gerust contact met mij op.

*Er zijn meer situaties waarin je een factuur moet uitreiken en ook enkele situaties waarin een vereenvoudigde factuur mogelijk is. Kijk voor meer informatie op de site van de belastingdienst en zoek op ‘aangepaste regels voor facturen’. Of neem even contact met mij op.

**In een uitspraak van het Europese Hof van Justitie van 15-11-2017 besliste de rechter dat alleen vermelden van een postbus aftrek van de voorbelasting niet in de weg staat. Deze uitspraak werkt alleen niet rechtstreeks in Nederland omdat in de Nederlandse wet specifiek vermeld staat dat het vestigingsadres vermeld moet worden. En deze uitspraak gaat over de aftrek van betaalde btw door de afnemer, niet over de ondernemer die de onvolledige factuur uitreikt en een boete opgelegd krijgt.

(Wetsartikelen 15, 34b t/m 35d en 37 Wet Omzetbelasting 1968)