In oktober van dit jaar heb je een brief ontvangen van de Belastingdienst met hierin jouw nieuwe btw-id. En misschien heb je hierover ook de reclames op radio en tv gehoord. Toch wil ik je ook nog even attenderen waar je op moet letten per 1-1-2020 en wat je nog moet aanpassen.

Per 1-1-2020 heb je dus dat nieuwe btw-id. Deze gebruik je in jouw communicatie met derde partijen (behalve de belastingdienst) zoals klanten en leveranciers. Je oude btw nummer moet je niet meer vermelden. Hier zit namelijk je BSN in verwerkt en het is voor de bescherming van je privacy beter deze niet algemeen kenbaar te maken. Je nieuwe btw-id moet op je facturen en briefpapier staan, moet vermeld worden op je website of webshop en moet je doorgeven naar buitenlandse leveranciers (denk ook aan software leveranciers als Facebook, Adobe en dergelijke, bedrijven die gevestigd zijn in een ander land dan Nederland).

Is bij jou de verleggingsregeling van toepassing (onderaanneming, schoonmaak, handel in computers e.d.)? Let er dan op dat je het nieuwe btw-id van jou aannemer vermeld op jouw factuur en geef je nieuwe btw-id door aan je opdrachtgever.