De kosten van onderhoud van een rijksmonument zijn nu aftrekbaar van het belastbaar inkomen als onderdeel van de persoonsgebonden aftrek. Deze aftrek geld voor zowel het rijksmonument waar de belastingplichtige zijn of haar hoofdverblijf heeft en het rijksmonument wat als beleggingspand wordt aangehouden (bijvoorbeeld verhuurd wordt).

De tweede kamer heeft op 16 oktober 2018 ingestemd met een wetswijziging waarbij deze persoonsgebonden aftrekpost per 1 januari 2019 komt te vervallen. Het ziet er dus naar uit dat deze wijziging dus ook echt in gaat per 1 januari 2019.

De huidige regeling wordt vervangen door een subsidieregeling, waarbij de subsidie 35% zal bedragen van de onderhoudskosten. Dit terwijl de belastingteruggave nu wel op kan lopen tot 41,6% (wanneer de top van inkomen zich in de hoogste belastingschijf bevindt). Verder gaat de subsidieregeling gelden voor rijksmonumenten met een woonfunctie, terwijl de persoonsgebonden aftrek open staat voor alle rijksmonumenten.

Bijkomend voordeel voor het nog in 2018 uitvoeren van het noodzakelijk onderhoud kan ook nog zijn dat er nog gebruik gemaakt kan worden van de 6% btw tarief. Dit geldt overigens alleen voor schilderen, stukadoren, behangen van woningen ouder dan 2 jaar.

Wil je meer informatie over deze wijziging, neem gerust contact op.