Er verandert per 1 juli dus veel voor de btw heffing bij invoer (zie eerdere berichten hierover). Wat ook verandert is de vrijstelling voor invoer uit landen buiten de EU met een waarde lager dan € 22. Deze invoer is vanaf 1 juli belast met btw. Om de heffing van die btw makkelijker te maken wordt er een platform-fictie ingevoerd. Platforms als Amazon, Ebay enz. worden verantwoordelijk voor de btw heffing. Ondanks dat het platform alleen bemiddeld tussen de koper en verkoper wordt er bij fictie gedaan alsof het platform eigenaar wordt van de goederen en die doorverkoopt aan de koper. En daarmee dus de belastingheffing moet regelen.

Nu noem ik hier de grote platformen, maar ook als kleine ondernemer kun je hier mee te maken hebben wanneer je op jouw site koper en verkoper bij elkaar brengt. En die nieuwe regels gelden ook voor dropshipping! Ik adviseer je dus na te gaan of de nieuwe regels ook van toepassing zijn voor jou!

En voor de kopers die veelvuldig gebruik maken van die invoer vrijstelling van € 22, let op: de prijzen zullen dus wel omhoog gaan per 1 juli.