Werk jij met je fiscaal partner samen in jouw onderneming? Dan is het misschien handig om een man-vrouw firma (maatschap of VOF) aan te gaan. Voordeel is dat je de winst verdeelt en beiden recht hebt op de ondernemersaftrek, startersaftrek en mkb-winstvrijstelling; je komt dus minder snel in het hoogste belastingtarief. Winstverdeling kan bijvoorbeeld naar rato van de gewerkte uren, dit hoeft dus niet perse 50-50 te zijn. 

Let op: er zijn wel wat eisen. Zo moet de samenwerking gebruikelijk zijn. Oftewel, zou je ook gezamenlijk een onderneming zijn aangegaan als je geen relatie zou hebben gehad? Zo wordt bijvoorbeeld een maatschap tussen een tandarts en zijn echtgenoot-assistente als ongebruikelijk gezien. Want als ze geen relatie hadden gehad zou de tandarts de assistente in dienst hebben genomen en niet zijn winst hebben gedeeld. 

Is de samenwerking gebruikelijk, dan mogen de werkzaamheden van 1 van de partners niet hoofdzakelijk van ondersteunende aard zijn. Dat betekent dat niet meer dan 30% van de werkzaamheden mag bestaan uit bijvoorbeeld administratieve zaken. Managementtaken (zoals aansturen van personeel) zijn niet ondersteunend. 

Kortom, stort je niet zomaar in een man-vrouw firma, maar laat je even goed voorlichten. Ik ondersteun je graag.