“Ik hoef geen btw in rekening te brengen, want ik ben een Stichting.”
Dit standpunt hoor ik geregeld, vanuit stichtingen zelf maar ook vanuit ondernemers die factureren aan een stichting en vervolgens de factuur terug krijgen met de opmerking dat ze deze moeten aanpassen omdat ze geen btw in rekening mogen brengen omdat de opdrachtgever een Stichting is.
Dit is echt onzin. Of de onderneming een Stichting, of zelfs een ANBI (algemeen nut beogende instelling) is, is voor de omzetbelasting irrelevant. Het gaat om de dienst die verricht wordt, is deze belast met btw?
Een mooi voorbeeld is de uitspraak van Rechtbank Gelderland van 19-06-2020*. Deze uitspraak betrof een Stichting/ANBI die kinderen van vluchtelingen ondersteunen bij hun studie. Zij krijgen goederen van derden en verkopen deze tegen een vergoeding van bijvoorbeeld € 1. Zij rekende hierover geen btw. Zij waren van mening dat het een symbolische vergoeding betrof en daarom niet met btw belast was. De rechtbank was het echter eens met de belastingdienst, dat het hier een verkoop betrof waarmee in concurrentie wordt getreden met bijvoorbeeld kringloopwinkels en dat er daarom wel degelijk sprake is van een btw belaste dienst.
Twijfel je of je btw in rekening moet brengen? Neem gerust contact met me op, ik zoek het graag voor je uit.
* ECLI:NL:RBGEL:2020:2998