Stel dat jij een webshop hebt die bijvoorbeeld schoenen verkoopt. Jij houdt echter zelf geen voorraad maar koopt in bij een leverancier in China. Die het vervolgens rechtstreeks verzend naar de koper (bijvoorbeeld een particulier in Frankrijk). Dropshipping dus. Dit doe je vaker en in totaal in een jaar voor meer dan €10.000 (leveringen naar andere landen binnen de EU).

Je bent nu over die schoenen btw verschuldigd in Frankrijk. Je zou je dan daar moeten registreren, daar btw aangifte moeten doen en af moeten dragen. Nogal een gedoe. Om dit makkelijker te maken is er dus de OSS ingevoerd (One Stop Shop). Dit maakt het mogelijk in Nederland via 1 biljet aangifte te doen voor alle EU landen. Jij bent als internetverkoper verantwoordelijk voor een juiste afdracht van de BTW.

Kosten die schoenen meer dan € 150? Dan zul je de goederen moeten invoeren in Frankrijk. Dan is er niet alleen btw verschuldigd, maar ook invoerrechten. En waarschijnlijk handelingskosten voor de vervoerder. Die kan de invoer voor je regelen (eventueel de btw en invoerrechten innen bij de koper, als je dat wilt). Maar dat moet je dan wel van te voren afspreken met je vervoerder en afnemer.