Onlangs postte ik een bericht (https://buff.ly/346febE) over wat je kunt doen nu er geen VAR-verklaring, Wet DBA of iets anders van kracht is. Dit vraagstuk is voor jou alleen relevant wanneer jouw opdracht enige gelijkenis zou kunnen vertonen met een dienstbetrekking. De constante berichtgeving over DBA en VAR, zzp’ers en fictieve dienstbetrekkingen, heeft veel ondernemers onzeker gemaakt of dit niet ook op hun situatie van toepassing is.

Stel dat je jezelf verhuurt als secretaresse op afstand. Je werkt zelfstandig, vaak op je eigen locatie. Je uren zijn flexibel in te delen, je werkt wanneer de opdrachtgever werkzaamheden heeft en jij tijd hebt om deze te doen. Eventueel kun je deze werkzaamheden uitbesteden aan een derde, zolang het maar goed gedaan wordt. Je hebt een website en meerdere opdrachtgevers. In dit geval ben je overduidelijk ondernemer en stuur je gewoon facturen aan je opdrachtgever. Je opdracht schriftelijk vastleggen is natuurlijk altijd aan te raden, maar je hoeft geen modelovereenkomst op te stellen.

Een ander voorbeeld. Je maakt een website voor een bedrijf en dat is best veel werk. Dus je bent hier wel een paar maanden mee bezig, zo’n 20 uur in de week. De opdrachtgever geeft aan hoe de website eruit moet zien en welke functionaliteiten deze moet hebben. Je hebt naast deze opdracht nog wat kleine opdrachten, bepaalt zelf wanneer je werkt, kunt mensen inhuren om je te ondersteunen, hebt zelf een website, adverteert, netwerkt en dergelijke. Na afloop van de opdracht zul je de website nog onderhouden, maar is je werk verder klaar. Je opdracht schriftelijk vastleggen blijft raadzaam, maar ook hier is geen risico dat een dienstbetrekking aanwezig is en je hoeft dus ook geen modelovereenkomst te gebruiken.

Twijfel je hoe het bij jou zit? Neem gerust contact op! Ik denk graag met je mee.